14.10.11

Sizzling Yee Mee

Bahan-bahan :

1 sanggul (yee mee)
3 ulas bawang putih diketuk
1 inci halia dihiris
4 tangkai cili kering dipotong
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 2
5 tangkai sayur sawi dipotong
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa  (saya xde stok so xletak ayam)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
Serbuk lada hitam
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
Minyak untuk menumis
Garam

Cara-cara :

1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga naik bau.
2. Jika ada ayam, masukkan ayam yg telah potong masak sehingga agak empuk.
3. Masukkan 1 1/2 cawan air.
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
5. Masukkan cendawan serta sayur sawi - tunggu 2-3 min.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Titiskan 2-3 titik minyak bijan
8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas.

Ini rupa minyak bijan, pastikan ada logo halal

Ini pula rupa cendawan shitake, cendawan ni mahal tp kat carefour ada yg jual peket kecik harga dalam RM6.90

  Ini hasilnya, rasa macam kat kedai, boleh cuba lagi.
 



2 comments:

  1. nk cubalah...btol2 menarik perhatian :)

    ReplyDelete
  2. Selamat mencuba, senang sangat resepi ni xspi 30min boleh siap :)

    ReplyDelete