10.11.11

Daging rebus air asam resepi abah

Lama rasanya xupdate blog makanan ni, sebenarnya byk masakan yg x diupdate lagi, sibuk dengan kerja ofis lagi-lagi hujung tahun ni byk keje pulak yg nk kene settle, almaklum jaga cuti semua pegawai spi diri sendiri xsempat nak ambik cuti, nk rehatkan badan, ni pun curik-curik masa nak update blog yg br nk tumbuh sawang.

Kali ni byk resepi berkaitan dengan daging  spi la ke menu raya haji mmg byk la masakan sume berpunca dr daging :) kali ni saya update masakan kelantan sume resepi ni bulat-bulat dari ayahanda ku yg berasal dari kelantan, bersangkut paut dengan mak yg cube outer-outer resepi ni ikut citarasanya, mak saya pulak berasal dari jakarta dong hehehe... elok la tu masakan kelantan + indonesia mmg mengancam jiwa. try jgn xtry tau makan dengan nasi panas-panas sedappp....tq bapak & mak mentua bekalkan daging qurban berkilo-kilo :)

Bahan-bahan :

Daging direbus dengan halia

Bahan kuah :

Air rebusan daging
1 biji bawang
5 biji cili padi
Air asam jawa
air asam limau
belacan
garam
ajinomoto
gula


Cara-cara :

1. Potong kecil-kecil daging yang direbus(ketepikan masuk dalam mangkuk) air rebusan daging jgn dibuang boleh dibuat kuah.
2. Untuk kuah potong dadu bawang besar, cili dihiris (masukkan dalam mangkuk berasingan)
3. Air rebusan daging, air asam jawa, air asam limau dan belacan dimasukkan dalam mangkuk bawang tadi
- nak sedap ramas-ramas guna tangan bahan-bahan kuah td supaya aroma kesemua bahan terasa.
4.Adjust rasa dengan garam,gula dan ajinomoto siap kuah masukkan kuah yg siap tuang dalam daging.

Siap!

No comments:

Post a Comment