12.10.11

Sambal Paru Kering

Bahan-bahan :

Paru
Asam keping
4 sudu besar Cili kering kisar (nak sedap guna cili masak, blendkan)
*3biji Bawang kecik ditumbuk
*2 biji Bawang putih ditumbuk
*Seinci halia ditumbuk
1 biji bawang besar dipotong bulat
Seinci belacan
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Rebus paru dgn asam keping hingga empuk toskan, potong kecil-kecil dan goreng garing, ketepikan.
2. Tumis bahan bertanda (*) hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik bau, masukkan sedikit belacan dan kacau.
4. Kacau hingga sambal jadi pekat atau kering, masukkan gula dan garam (adjust rasa)
5. Masukkan paru yg digoreng garing dan gaul, taburkan bawang yg dipotong bulat dan tutup api.




No comments:

Post a Comment