14.10.11

Roti Jala & Kuah Kari Daging

Roti jala ni dinner semalam, tp semalam xsempat nak update sbb penat sangat. So arini boleh tido lmbt untuk mengupdate blog.

Bahan-bahan untuk roti jala :

(Untuk 2 orang)
4 sudu tepung gandum
sedikit serbuk kunyit
1 biji telur
Secubit garam
( Semua bahan- bahan ni saya masukkan dlm blender dan blend spi gebu, tujuan senang untuk menjala xpayah pakai tapis)

Cara- cara :

1. Gunakan perkakas khas utk roti jala, sapukan planta pada kuali leper dan jalakan, agak2 dah kering lipat 3 segi nk gulung pon boleh. Siap.

Bahan-bahan untuk kuah kari :
( resepi dari mak saya, dulu masa bujang saya pernah catat dalam buku, belek-belek laci ternampak resepi mak saya. memang simple & menjadi sedap!) 

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Seinci halia
(Bahan-bahan diatas ditumbuk lumat)
2 Batang kulit kayu manis
2 Bunga lawang
Beberapa cengkih
2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan serbuk kunyit
(kesemua serbuk dibancuh dengan air)
1/2 kotak santan
Air asam jawa
Daging direbus dan dipotong kecik
2 biji kentang dipotong petak
Garam

Cara-cara :

1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang hingga naik bau
2. Masukkan bancuhan serbuk kari, kacau hingga naik bau
3. Masukkan sedikit air asam jawa, bila mendidih
4. Masukkan santan dan kacau, tgg mendidih lagi
5. Masukkan daging dan kentang, masak hingga daging dan kentang empuk
6. Masukkan garam secukup rasa. Siap!








No comments:

Post a Comment