19.2.12

Kek Coklat Moist Kukus Chef Zubaidah

Sumber : AlongRoz My Resepi

Walaupun keadaan saya xberapa nak stabil waktu ni oleh sebab rasa yg memuncak nk buat kek terus sy lupakan sumenye...After buat kek ni terus kiok habes tenaga saya...Alhamdulillah masih sihat lagi :)
Resepi kek coklat ni bg saya mencabar sbb susah saya nk pickup tok jadi kek yg lebih baik. So selalulah try and error. Kali ni sy try buat moist choc kukus ikut resepi chef zubaidah yg femes dikalangan sume blogger. Wpun jadi, still xcapai selera yg sy suka. Actually saya suka makan kek mcm kt secret recipe moist choc tu mmg padat sedap...itulah selera sy yg melampau.hehehe...tp Alhamdulillah suami saya ckp sedap...dia lah juri saya bila masak..hehehe..kalo sume pembaca nak try saya sarankan buat bukan xsedap tp ni bukan selera saya, tekak saya ni mahal skit utk rasa kek coklat, melampau...hehehe...Try lah..

Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )

100g Serbuk Koko*
250g Gula Kastor
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder

Cara-cara :
  1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
  3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing.
Bahan-bahan icing :

Yg ni untuk sukatan saya :

1sudu serbuk koko
1 stgh sudu susu pekat
1/2 sudu butter

*Panaskan dengan kaedah double boiler kacau hingga pekat likat.


Ni hasil air tangan saya







1 comment:

  1. SEDAPNYEE!!!!! anti nak cuber jugakla... <3

    ReplyDelete