21.5.12

Puding Roti Wholegrain With Custard Sos


Bahan-bahan:

7 keping Roti Gandum Wholegrain atau Roti Gardenia Putih
650ml susu UHT/susu cair atau bancuh jer 1 gelas susu tepung 
3 sudu butter/marjerin
3 sudu gula
3 biji telur
Kismis
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 170 oC
2. Sediakan loyang agak-agak boleh muat 7 keping roti, sebelum tu sapukan loyang dengan marjerin
3. Sapukan marjerin pada dasar roti dan potong 4, susunkan roti pada loyang taburkan sedikit kismis 
4. Didalam bekas lain pukul susu, telur, marjerin, gula dan esen vanilla
5. Tuangkan kedalam loyang dan tunggu 5 minit sehingga roti kembang
6. Masukkan kedalam oven dan bakar selama 30min pada suhu 170 oC
7. Bila dah masak boleh dihidang dengan sos custard

Bahan-bahan sos custard :

1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :

Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau dengan api perlahan.
*sentiasa kacau supaya tidak berketul, agak dah likat boleh tutup api dan sejukkan. 

Tuangkan sos custard keatas puding roti...sedapppp...

Psttt : Husband saya puji melambung...hehehe...


No comments:

Post a Comment