Siapa tgk resepi ni mesti xpercaya, so saya gerenti semua yang xpandai masak pon blh buat sambil tutup mata.
Actually ni kali ke 5 saya buat choc moist, dari yang pertama kali hingga ke 4 kalinya moist saya xpernah jadi, wpun berbagai-bagai resepi dh cuba still tgn xberbedong. Akhirnya kek yg xjadi berkampung didlm tong sampah :(
Usaha! Usaha! ptg td google comparekan resepi dari blog ke blog sifu, akhirnya dapat juga gabungkan resepi ni supaya saya sendiri senang ingt.
Tadi lepas habis buat meloncat-loncat sebab akhirnya jadi juga choc moist kek ni...yeayyyy!!!
Tapi mungkin resepi ni perlu diperbaiki memandangkan baru kali pertama buat.
Ok jom tgk resepi yang sempoi
BAHAN A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan gula yg dikisar halus
1 cawan minyak jagung / minyak masak
1 penutup esen vanilla
- Masukkan kesemua bahan-bahan diatas didalam periuk panaskan dengan api yang perlahan
(xperlu mendidih, sekadar larut dan sebatikan sahaja). Tutup api.
BAHAN B
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
# Kalau xde, guna tepung gandum pun blh
( tepung gandum + 1sudu kecil soda bikarbonat + 1 sudu baking powder = ayakkan semua bahan)
- Bahan-bahan ni blenderkan (guna blender yg selalu mesin cili-makesure basuh bersih-bersih)
- Sediakan loyang yang telah disapu marjerin
- Masukkan Bahan A kedalam Bahan B (Kacau sebati dan kukus dengan api yang sederhana dalam masa 45min-1jam)
- SIAP!!
Assalamualaikum saidah cayang...
ReplyDeletepe kbar? wah mmg nmpk sgt moist ler kek tu ... nampak sedaaap.. nanti nak try jugak... ;)
Saya dah try wat ikut resepi ni tp kek saya x menjadi sgt.Firstly buat kek mcm x berapa masak n bila potong nampak bketul2 kt kek tu.Secondy buat pla,masa mula2 tu naik cantik tp lama2 mengecut pastu kt atas kek tu hodoh sgt..nampak kt tengah tu cm jatuh.cam masak x sekata.napa ea?boleh x bg tips cara2 nk buat kek masak sekata n kat atas kek tu nampak cantik jer.please help me... :'(
ReplyDelete