13.2.12

Cream Puff

Assalamualaikum wbt semua, semoga semua dalam keadaan ceria sokmo, sorry la pada yang sudi menjeguk blog saya ni dah lama rasanya saya xupdate blog sebabnya saya dah kurang masuk dapur, berhenti sekejap dari memasak sebab saya perlukan rehat yang secukupnya. Dah xcukup tenaga nak masak...InsyAllah lepas berehat panjang nnt saya akan mula masuk dapur dan masak...masak dan masak spi lebam. Hehehe...Dengan izin Allah semoga apa yang Dia rancangkan membawa barakah kepada saya dan semua pembaca.

Resepi yang saya nak postkan arini sebenarnya dah lama saya masak cuma xupdate dalam blog jer.
Resepi kali ni cream puff kegemaran saya.

Sumber dari  : Kak Azlita Aziz

Bahan-bahan Puff :

100ml air
45g butter (potong kecil-kecil)
60g tepung gandum yang telah diayak
2 biji telur (100gram)
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200C.
2. Alaskan dulang oven dengan aluminium foil sapukan mentega.
3. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Whisk telur kuning dan telur putih supaya bercampur.
4. Tepung gandum di ayak
5. Masukkan air dan butter ke dalam periuk, masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
6. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
7. Panaskan semula adunan dengan api sederhana. Kemudian padamkan api.
8. Masukkan telur, kacau cepat-cepat.
9. Biarkan suam-suam dan masukkan kedalam piping bag, saya gunakan nozel utk buat kuih samperit
10. Pipekan keatas dulang yang dialas aluminium foil tadi, pipekan ikut cara masing-masing
11. Spraykan pemukaan puff dgn air dan bakar pada suhu 200C selama 15min, kemudian turunkan suhu pada 180C bakar selama 25min. Mengikut sumber kalau nak nampak puff tu cantik warna gold2 mcm kt kedai tu biarkan seketika didalam oven sebelum dkeluarkan.
12. Sejukkan puff sebelum diisikan dgn inti custard.

Bahan-bahan Inti Custard :

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 biji telur (saiz L)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning
Cara-cara :

1. Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
2. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau sebati
3. Masukkan telur dan kacau lagi. 
4. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
5. Masukkan semua bahan (pewarna, esen vanilla) kedalam periuk masak dengan api yang sederhana. Masak sehingga pekat. 
6. Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.


Bila dah siap semua boleh la masukkan inti kedalam puff ( Puff hendaklah dibelah tengah)
Kalau nak cantik taburkan gula ising keatas permukaan cream puff.


Selamat Mencuba :)








4 comments:

  1. sedappppp yer....
    mak suria pun suka wt..

    ReplyDelete
  2. mmg sedap, try la suria tgk cara mcm sshkan tp bila dah buat rasa senang....nk salut choc pon blh..:)

    ReplyDelete
  3. salam kenal, teringin sangat wat cream puff tapi takut x jadi

    ReplyDelete
  4. Salam, try la npk mcm susah tp senang jer :) cuba ikut step by step insyaAllah jadi

    ReplyDelete