Bahan-bahan base :
Biskut Oreo 2cawan (kisar halus, cream asingkan)
2 sudu butter
Bahan-bahan cake :
Philadelphia Cream Cheese 2kotak (Setiap kotak 250g)
1 cawan gula kastor
2 sudu tepung gandum
3 Biji telur
1biji jus lemon
1 1/2 penutup esen vanilla
Biskut oreo yang dipatah-patah
Cara-cara :
#Sebelum memulakan kerja, pastikan semua bahan dalam keadaan kering, dan bahan-bahan cake juga dalam suhu bilik supaya kerja dapat dijalankan dengan mudah.
Untuk base :
Masukkan butter didalam biskut oreo yang dihancurkan kepal-kepal dan buatkan base dibawah baking tin dan tekan-tekan sedikit hingga padat, masukkan dalam peti untuk memulakan proses yang seterusnya.
Untuk cake :
1. Pukul cream cheese hingga kembang, anggaran dalam 2-3min
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukan telur satu persatu, pukul setiap satu telur hingga sebati, kemudian masukkan telur yang seterusnya. Jangan masukkan sekali gus 3 biji telur.
4. Masukkan tepung dan pukul hingga sebati
5. Masukkan esen vanilla dan jus lemon dan pukul hingga sebati lagi, masukkan biskut yang dipatah-patah didalam adunan tadi( Biskut ni xperlu gaul sebati dgn adunan just campak2 je dlm adunan kek, tgk cth kek kat bawah ni)
6. Tuang adunan cake ke dalam baking tin. Goncangkan sikit untuk ratakan permukaan, seperti mengayak tepung.
Cara membakar :
Bakar guna teknik waterbath untuk hasil yang lebih cantik selama 45-55minit ( suhu 145' @ 150')
Waterbath : Lapikkan dulang yang berisi air dan letakan baking cake diatasnya. (kalau xfaham search youtube untuk lebih lanjut)
Cream cheese boleh didapati di Cold Storage @ Tesco
Hasilnya
Base dibawah cake
waahhh.. cantiknya CC diaaa..!
ReplyDeletejeles plak akak tgok.
thanks sudi tinggalkan komen di entry butter cake. :)
selamat mencuba..
Assalam kak, saya try test akk pinya resepi tau, thanks banyak2 akk xlokek share resepi...cheese kek akk terbaik :)
ReplyDelete