15.11.11

Daging Goreng Kunyit

Daging goreng kunyit ni salah satu feveret my husband, kalo kat kedai mmg daging ni dia akan pilih,
kebetulan pulak abah saya mmg suka masak daging goreng ni dari kitorg kecik-kecik lagi, rasanya daging goreng ni femes bg org-org dari pantai timurkan. so resepi ni sikit-sikit dari resepi sana.

Daging goreng ni kadang kala kene hati-hati untuk menggoreng salah step daging boleh jd liat kalo xpdi caranya even dah rebus seempuk mana pon. Kakak ipar pon aritu ada masak daging goreng ni masa blk rmh mentua mungkin caranya berlainan skit dgn cara saya. Selera berlainan skit sbb dia ada gunakan serbuk kari, apapun selera ni ikut my husband nk daging empuk kunyit byk...hehehe.... check it out my resepi from pantai timur :)

Bahan-bahan :

Daging
2 inci halia diketuk
Cili dihiris (saya suka guna cili padi merah sbb aroma die berlainan skit, xpercaya try guna cili padi hijau, lain rasanya)
4 ulas bawang putih diketuk
1labu bawang besar dihiris
Garam
Serbuk kunyit

Cara-cara :

1. Daging direbus empuk bersama dengan hirisan halia, toskan daging.
2. Hiris halus-halus daging bak kata org tua hiris ikut urat supaya daging xberkecai. Gaulkan dengan kunyit dan garam secukup rasa ( husband saya suka lumur kunyit ni byk-byk, br ada umpphhh!!!)
3. Goreng dalam 2-3 min sahaja jgn lama-lama nnt daging jadi liat balik, Angkat
4. Kemudian tumis kesemua bahan-bahan diatas bila dah naik bau masukkan balik daging yg telah digoreng gaul-gaul sebentar agak dah sebati angkat dan siap untuk dihidang, simplekan...sure mmg empuk daging tu, org yg pakai gigi palsu pon xkan tercabut..hehehe...



No comments:

Post a Comment