23.4.12

Rainbow Cake

 Assalamualaikum wbt. seperti biasa memang saya yang paling pemalas buat masa ni nak update blog sebabnya saya jarang masak. Tapi oleh kerana excited dan happy sangat nk cuba satu resepi yang agaknya memang leceh nak buat, tp bila dah siap rasa puas hati sgt walaupun hasil xberapa kemas. 1st trial katakan...

Kek ni dibuat sempena menyambut Besday suami tercinta dan Anniversarry perkahwinan yang pertama (sama tarikh). Alhamdulillah syukur perkenalan kami selama 9 tahun akhirnya kami sah menjadi suami isteri, moga perkahwinan kami diberkati oleh Allah dan semoga suami tercinta sihat walafiat dan menjadi suami yang soleh yang dpt membimbing saya menjadi isteri yang solehah..Aminn...

Saja nk tunjuk skill saya kat suami...tapi oleh kerana dulu selalu buat kek reaksi die biasa jer tgk kek tu, yang terkejut dan terharunya saya hiasi kek tu dengan karakter cartoon kegemaran dia...hihihih HAGEMARU!!...(jadi jugak surprise saya)

Banyak bebel pon xsyiok jugak..check it out resepinya :)


Krim Mentega
Sumber : http://rahelblog-rahel.blogspot.com
Bahan:
150g mentega
350g krimwell
180g sirap gula/susu krimer manis
3 sudu makan gula aising

Cara:
1.Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit.
2.Masukkan sirap gula/susu krimer manis dan gula aising.
3.Pukul lagi hingga sebati.Siap untuk digunakan.

Rainbow Cake
Sumber : Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria/http://rahelblog-rahel.blogspot.com

Bahan:
250g mentega
220g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik},diayak (A)
200g gula kastor
4 biji telur gred A
5 sudu makan air susu
1 sudu teh esen vanila

pewarna (yang ni korang pandai2lah letak pewarna)

Cara:
1.Griskan acuan bulat 6".Lapiskan dengan kertas serap minyak. - saya guna 8"(xsempat beli yg 6")
   Panaskan ketuhar pada suhu 170"C.
2.Pukul mentega dan gula kastor dengan kelajuan sederhana sehingga kembang
   dan putih.
3.Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga
   sebati.
4.Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau diikuti air susu dan esen
   vanila.Gaul hingga rata.
5.Bahagi adunan kepada 7 bahagian.Warnakan.
6.Bakar adunan selapis demi selapis selama 20 minit pada suhu 170'C.
7.Setelah kek masak,biarkan sejuk baru hias dengan krim mentega.




pssttt : rajin lah jenguk blog dari resepi asal mmg menggoda hasil rainbow kek beliau...salute lah, terketak lutut tgk kekemasannya...btw ni percubaan pertama saya...

Selamat Mencuba :)